Το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες” ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Πρώτου διεθνούς κινηματογραφικού ΑΓΩΝΑ ταινιών μικρού μήκους, με θέμα την αρχαιολογία στον Μεσογειακό χώρο.
Η απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού στο χώρο αυτόν υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πολιτισμικής ταυτότητας των σύγχρονων κοινωνιών. Η Ελλάδα, ως ένα από τα σταθερά και σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού, έχει την υποχρέωση να μεριμνήσει για να φωτίσει και να κάνει προσιτές σε όλους τις ρίζες της σημερινής μεσογειακής ταυτότητας.
Πιστεύουμε πως έτσι συμβάλλουμε θετικά στη διάσωση της κοινής μας κληρονομιάς, είτε είναι Αφρικανική, είτε Μεσο-Ανατολική ή Νοτιο-Ευρωπαϊκή, και στη βαθύτερη κατανόηση των στοιχείων που, από την αρχαιότητα, μας ενώνουν γύρω από τη θαυμαστή θαλασσα που ονομάζεται Μεσόγειος.
Το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες” συμπληρώνοντας την αποστολή του, που είναι η διάδοση της αρχαιογνωσίας στο ευρύ κοινό, θεωρεί ότι ο κινηματογράφος, και ειδικότερα το video, αποτελεί τον κατεξοχήν, πλέον, τρόπο επικοινωνίας. Η εικόνα είναι άμεση και μιλά όλες τις γλώσσες. Έτσι, ο ΑΓΩΝ κηρύσσεται διεθνής και το θέμα του είναι “Η Αρχαιολογία στο Μεσογειακό Χώρο”. Και λέγοντας Αρχαιολογία, εννοούμε την αναζήτηση που αναφέρεται ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, μιας κι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.
Άννα Λαμπράκη-Σημηριώτη
Εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης
Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, καθηγήτρια στη Σορβόννη, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης
Dario di Blasi, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Rovereto (Ιταλία)
Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος
Tahar Ben Redjeb, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Amiens (Γαλλία)
Άννα Λαμπράκη-Σημηριώτη, αρχαιολόγος
Eudald (Alexis) Solà i Farrés, ελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης
Maria Stofella, ζωγράφος
Ann Fenton, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος της Unesco