Ο ΑΓΩΝ, η διετής Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που οργανώνει το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιείται για τρίτη φορά.
Η επιτυχία της προηγούμενης Συνάντησης (Ρέθυμνο 1998), και η ανταπόκριση της οποίας έτυχε η προβολή των βραβευμένων ταινιών στην αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δείχνουν το διπλό κενό που έρχεται να πληρώσει ο θεσμός αυτός: πρώτα απ’ όλα, η μεγάλη διεθνής συμμετοχή μαρτυρά την ανάγκη που αισθάνονται οι λαοί της Μεσογείου για τη σύσφιξη των σχέσεών τους στο επίπεδο της κουλτούρας, που είναι πιο βαθιά αληθινό, και, δεύτερον, το ενδιαφέρον του κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα, χωρητικότητας 2000 ατόμων, υπογραμμίζει τη δίψα των Ελλήνων για την κατανόηση της μεσογειακής τους ταυτότητας.
Αφρική, Μικρά Ασία και Ευρώπη χρησιμοποιούν την κοινή γλώσσα της εικόνας για να μιλήσουν για το παρελθόν τους, ακόμα και το πιο κοντινό, αυτό που ξεχνιέται χάριν της τεχνολογικής προόδου. Το παρελθόν που μας ενώνει γύρω από το κοινό μας λίκνο, τη Μεσόγειο.
Άννα Λαμπράκη
εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, καθηγήτρια στη Σορβόννη-πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Dario di Blasi, διευθυντής του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Rovereto (Ιταλία)
Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
Γιώργος Κουρουπός, μουσικοσυνθέτης-καλλιτεχνικός διευθυντής της “Ορχήστρας των Χρωμάτων”
Άννα Λαμπράκη, αρχαιολόγος-εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
Αλέξης Solà, ακαδημαϊκός, καθηγητής νεοελληνικών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης