Μετά από το ενδιαφέρον που προκάλεσε στους επιστημονικούς κύκλους, αλλά και στο ευρύ κοινό, η Πρώτη Διετής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ με θέμα τη Μεσόγειο, το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες οργανώνει φέτος τη Δεύτερη, στην Κρήτη, κόμβο-κλειδί της Μεσογείου, και συγκεκριμένο στο Ρέθυμνο.
Όπως και στον πρώτο ΑΓΩΝΑ έτσι και τώρα, οι ταινίες που θα προβληθούν πραγματεύονται αρχαιολογικά, εθνογραφικά και λαογραφικά θέματα που έχουν σχέση με το μεσογειακό χώρο και καταγράφουν έναν κόσμο που χάθηκε ή αυτόν που χάνεται, δηλαδή το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο.
Στόχος του ΑΓΩΝΑ είναι να καταδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και έχουν κοινές πολιτισμικές ρίζες, εμπειρίες και συγγένειες.
Τονώνοντας το ενδιαφέρον των λαών αυτών στο να προβάλουν την ταυτότητά τους, ο ΑΓΩΝ στοχεύει στο να υπογραμμίσουν τα κοινά στοιχεία και να γίνει συνείδηση όλων ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μας ενώνει, είναι ο δρόμος ο πιο ταξιδεμένος και ο πιο καλοτάξιδος.
Άννα Λαμπράκη-Σημηριώτη
Εκδότρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος της Επιτροπής
Dario di Blasi, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Rovereto (Ιταλία)
Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, καθηγήτρια στη Σορβόννη, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Philippe Dorthe, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Bordeaux (Γαλλία)
Γιώργος Κουρουπός, μουσικοσυνθέτης, διευθυντής της “Ορχήστρας των Χρωμάτων”
Άννα Λαμπράκη, αρχαιολόγος
Αλέξης Solà, ελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης
Maria Stofella, ζωγράφος
Γιώργος Τριανταφύλλου, μοντέρ