Κάποτε ο Πάρις, ο γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, έκλεψε την πεντάμορφη Ελένη, την γυναίκα του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης και την οδήγησε στην Τροία. Ο Μενέλαος, για να φέρει πίσω την Ελένη και να τιμωρήσει τον Πάρη και τους Τρώες, ζήτησε βοήθεια από τον πανίσχυρο αδελφό του, Αγαμέμνονα, «βασιλιά των ανδρών», κατά τον Όμηρο.
Το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την μυθική αυτή εποχή ξετύλιξε πρώτος ο Ερρίκος Σλήμαν. Το 1871 φέρνει στο φως την Ομηρική Τροία και λίγο αργότερα, το 1876, ανακαλύπτει στις Μυκήνες τους πέντε βασιλικούς τάφους με τα μοναδικά κτερίσματα. Έκτοτε, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής αρχαιολογίας, σφράγισαν με την έρευνά τους τη σύγχρονη ιστορία των Μυκηνών. Εξίσου σημαντική όμως με την αποκάλυψη, είναι η διατήρηση και η προστασία των ευρημάτων, τα οποία γίνονται πλέον κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Tο έτος 2000, το Υπουργείο Πολιτισμού εγκαινίασε ένα πρόγραμμα συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης των μνημείων των Μυκηνών. Το ανάκτορο, η εστία, οι Βόρειες Αποθήκες, ο θολωτός τάφος του Ατρέα, ο τάφος των Λεόντων, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου για την ασφαλή περιήγηση των επισκεπτών, ήταν μερικές μόνο από τις άμεσες προτεραιότητες.
Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει τον θεατή στην λαμπρή ιστορία των Μυκηνών, ενώ παράλληλα τον ενημερώνει για το σημαντικό έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων.
- Σκηνοθεσία: ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ
- Παραγωγή: ΠΛΑΓΓΩΝ FILM