Οι τελευταίοι των νομάδων
Ελλάδα, 2020, 18′
Σκηνοθεσία-Παραγωγή: ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΔΡΟΥΛΙΑΣ
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ως επί το πλείστον είναι γεωργοκτηνοτροφική. Η κτηνοτροφία ειδικά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.
Σήμερα, ακόμη και τώρα, κάποιοι κτηνοτρόφοι ακολουθούν την παλιά στράτα μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες στην καθημερινότητά τους.
Ειδικά τον Οκτώβρη κάθε χρόνο κοπάδια από τον ορεινό όγκο της Πίνδου μετακινούνται στον πεδινό χώρο της Θεσσαλίας, και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι κτηνοτρόφοι από τον Τύρναβο, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τα Τρίκαλα, τη Φαρκαδόνα, και άλλες περιοχές, είχαν κοινό προορισμό την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, σε Χαλίκι, Τζούρτζια, Πολυθέα, Στεφάνη, Κρανιά και σε άλλα χωριά. Η εκκίνηση γινόταν μεν από διαφορετικά χωριά, αλλά σε κάποιο σημείο υπήρχε κοινός δρόμος. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία για αιώνες υπήρξε βασικός οικονομικός μοχλός για την ελληνική οικονομία. Σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολιτιστική διαδρομή, ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας, πολιτιστικό τουρισμό, και σημαντική εξέλιξη στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η κάθε διαδρομή είναι μοναδική -το πέρασμά της γίνεται μέσα από την παλιά βασιλική στράτα, από μονοπάτια που ακόμη και σήμερα υπάρχουν, περνώντας τοξωτά γεφύρια και κοντά σε ιστορικούς τόπους. Φυσικά η Βλαχόστρατα είναι ένα μοναδικό πέρασμα 270 χλμ. μοναδικό στο είδος του, καθώς αναδεικνύει το μεγαλείο της φύσης, αλλά και αναδεικνύει μοναδικά μνημεία στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Σήμερα ανήκει στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και έχει ενταχθεί υπό την αιγίδα της UNESCO.