Skip to main content

Mukha Xilpo: η παράδοση κατασκευής μάσκας στο Ματζούλι

ΙΝΔΙΑ, 2023, 16’20’’

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Annanya Bhuyan

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη μιας αρχαίας τέχνης που επινόησε ο μεταρρυθμιστής και φιλόσοφος του 16ου αιώνα, ο μεγάλος δάσκαλος Srimanta Sankardeva. Η τεχνική αυτή ονομάζεται «Mukha Xilpo» και οι ρίζες της εντοπίζονται στην ιδεολογία του νεοβαϊσναβισμού του Sankardeva. Η τέχνη αυτή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη τον 21ο αιώνα, γεγονός που αναδεικνύεται εξίσου στο ντοκιμαντέρ.

Χώρος των γυρισμάτων είναι το νησί Ματζούλι, στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, όπου η τέχνη κατασκευής μάσκας «Mukha Xilpo» είναι ευρέως διαδεδομένη. Το Σάτρα «Samuguri Satra» (πολιτιστικό κέντρο) είναι μέχρι και σήμερα εμβληματικός φορέας στην παράδοση της κατασκευής μασκών και, ως εκ τούτου, η ιστορία της τεχνικής «Mukha Xilpo» παρουσιάζεται κυρίως μέσα από το πρίσμα του συγκεκριμένου Σάτρα. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ιστορία, την προέλευση και τη διατήρηση της τεχνικής στη σύγχρονη εποχή και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετική απαιτούμενη δεξιοτεχνία. Την αφήγηση της ιστορίας της τέχνης του Srimanta Sankardeva και των αρετών της, αναλαμβάνουν τρία Σάτρα ενώ η κοινότητα των Μισίνγκ καταγράφεται προκειμένου να τονιστεί η προέλευση της τεχνικής.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης αντικείμενα του Srimanta Sankardeva, που θεωρούνται πολιτιστικοί θησαυροί του τόπου, ενώ καταγράφει και την οικονομική-εμπορική πτυχή της τεχνικής στη σημερινή εποχή, αλλά και τι απαιτείται ώστε να καταστεί βιώσιμη. Εντέλει, παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της πλούσιας κληρονομιάς και της σημασίας της τέχνης κατασκευής μάσκας «Mukha Xilpo» στον 21ο αιώνα.