Skip to main content

Ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος 

ΕΛΒΕΤΙΑ , 2023, 52’30’’

Σκηνοθεσία: Sébastien Reichenbach – Παραγωγή: Climage Audiovisuel, Stéphane Goël

Η θέση του ιερού της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο παρέμενε για πολύ καιρό ένα από τα τελευταία μεγάλα αρχαιολογικά αινίγματα της ελληνικής αρχαιότητας. Το τεράστιο αυτό Αρτεμίσιο αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα, τα οποία μάλιστα φτάνουν στο σημείο να προσδιορίζουν την απόσταση που χωρίζει το ιερό από την αρχαία πόλη της Ερέτριας. Όμως, παρά τις προσπάθειες πλήθους επιστημονικών αποστολών από τα τέλη του 19ου αιώνα, δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος του ιερού ή του ναού του, αφήνοντας το μυστήριο άλυτο.

Τη δεκαετία του 1960, ένας νεαρός αρχαιολόγος από το Νεσατέλ, ο Denis Knoepfler, ξεκίνησε την αναζήτηση του χαμένου ναού της Αρτέμιδος. Οι έρευνές του σύντομα τον οδήγησαν στην ενδοχώρα της Εύβοιας, πολύ πέρα από τα όρια των προηγούμενων αποστολών.

Χρειάστηκαν πέντε δεκαετίες ερευνών, ακλόνητης πίστης και μεταφοράς τόνων χώματος για να διαλευκανθεί τελικά το μυστήριο. Το 2017, μια ελβετο-ελληνική ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε το ιερό της Αρτέμιδος, εκεί όπου ο Denis Knoepfler είχε προβλέψει ότι βρισκόταν θαμμένο. Οι προεκτάσεις της ανακάλυψης είναι πολύ σημαντικές καθώς πρόκειται για μια από τις πιο θεαματικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η ταινία αναπλάθει αυτό το πλούσιο σε ανατροπές συλλογικό έπος και περιγράφει αναλυτικά τα κρίσιμα στάδια μιας μακρόχρονης έρευνας που συνεπήρε, και θα συνεχίσει να συνεπαίρνει, πολλές γενιές αρχαιολόγων. Επίσης, εξερευνά τη συναρπαστική ιστορία της αρχαίας πόλης της Ερέτριας και μας μυεί στη μυστικιστική ατμόσφαιρα της λατρείας της Αρτέμιδος, της ισχυρής θεάς του κυνηγιού και προστάτιδας της άγριας φύσης.