Skip to main content

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ , 2023, 15’

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Θοδωρής Σδρούλιας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στο παρελθόν έως και σήμερα ακόμη ως επί το πλείστων στηρίχθηκε στις μικρές βιοτεχνίες. Η βυρσοδεψία και ειδικά τα εργαστήρια του δέρματος έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Σταδιακά, όπως δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, άρχισαν να χάνονται.

Επάγγελμα δύσκολο αλλά γοητευτικό, η επεξεργασία του δέρματος, από την στιγμή που μπαίνει στο εργαστήριο μέχρι που φθάνει στην παραγωγή του, γίνεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Σήμερα, ακόμη και τώρα, κάποιοι ελάχιστοι έχουν απομείνει και συντηρούν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα με πολύ κόπο. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες

ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΑ είναι το επάγγελμα που κατεργάζεται δέρματα των ζώων με στόχο την παραγωγή επεξεργασμένου δέρματος, μέσα από μια σειρά από διαδικασίες διάρκειας περίπου δύο μηνών, μέχρι το δέρμα να πάρει την τελική του μορφή: αλάτισμα, πλύσιμο, στέγνωμα, βαφή, φινίρισμα, άπλωμα…

Από την αρχαιά εποχή η όλη διαδικασία ήταν παραδοσιακή και γινότανε με τα χέρια και με τα υλικά της φύσης, νερό, αλάτι, κοπριά, άμμος, κ.λπ. Μετά το 1840, στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση, σταδιακά άρχισαν να μπαίνουν στη διαδικασία βαρέλας πλυσίματος, αποθηκευτικοί χώροι, νέα φυτικά υλικά και ούτω καθεξής. Μια διαδικασία που δεν υπέστη μεγάλες μεταβολές και έφθασε μέχρι τις ημέρες μας όπως είναι σήμερα.